Festivalverslag: Buiten Westen 2016

Buiten Westen 2016

Hiep, hiep, hoera: Festival Buiten Westen bestond 5 jaar en dat moet groots gevierd worden! Dit jaar verhuisde Buiten Westen naar een nieuwe locatie, namelijk de ouderkerkerplas. De Ouderkerkerplas is een klein paradijsje met veel bomen, witte strandjes, water en extra veel ruimte om te dansen, yeah!

Al voordat ik op het terrein was, waande ik me al in het festivalsfeertje. De zon die af en toe doorbrak, de geur van zonnebrandcrème, de outfits van de festivalbezoekers en de bonkende boxen van Buiten Westen in de verte.

Buiten westen

Bewapend met een hoofdmassage spin lopen wij het terrein op. Meteen valt al op hoe speels het terrein is opgebouwd. Geen standaard tenten, maar kleine en grote versierde stages verspreid over het hele terrein.

In een oogopslag zijn wel alle stages te zien. Verder stond er een reuzenrad verlicht door neon verlichting en een prachtige ballonnenboom. Deze ballonnenboom is de centerpiece van Buiten Westen.
Deze 11 meter hoge boom, bouwen ze helemaal van hout en bovenin plaatsen ze meer dan 300 ballonnen die elk jaar aangepast wordt aan de kleuren van het artwork. Ondanks dat we aardig vroeg binnen zijn, is het al gezellig druk.

Na een rondje te hebben gelopen op het terrein ploffen we met een lekker koud biertje neer vlakbij Cartel, waar Bambounou op dat moment stond te draaien. In principe kon ik daar wel de hele dag blijven zitten in het doorbrekende zonnetje, maar er moest natuurlijk ook gedanst worden!

Zo tegen een uur of vijf wandelen wij naar Pleinvrees. Konstatin Sibold, begint ongeveer op dat tijdstip. Konstantin Sibold begrijpt wat het beste past op het strand in het zonnetje en kiest voor een opzwepende set. Het wordt gelijk drukker bij de stage van Pleinvrees.

Buiten westen

Nog een highlight van het festival: het voedsel! Op Buiten Westen was een vrolijke verzameling aan hippe foodtrucks te vinden, voor ieder wat wils!

Nieuw dit jaar was de The Conscious Village. In dit gedeelte werden workshops, lezingen en activiteiten geven die allemaal in het teken stonden van een bewustere levensstijl. Je moet hier denken aan Conscious Talks, Yoga Nidra meditatie en Ecstatic Dance sessies. Het schijnt zo te zijn dat een half uur Yoga Nidra gelijk staat aan 3 tot
4 uur slaap. Misschien had ik deze sessie toch maar mee moeten pakken!

Na het eten gingen we naar de stage van PaardenKracht. Het was wel opvallend om te zien dat deze ‘disco’ stage zo’n groot publiek trekt.
Deze stage stond in een soort van bos en was heel leuk aangekleed. De hele dag was er heerlijke disco muziek te horen, afgewisseld met stevige funky houseplaten. De dag verliep van hoogtepunt in hoogtepunt. Een prachtig moment was bijvoorbeeld tijdens de set van Melon.

Het hoogtepunt van de dag is het laatste uurtje Pleinvrees, waarin de spanning goed wordt opgebouwd door Miss Melera & Olivier Weiter. Ik heb niemand gezien die stilstond, een ontzettend lekkere afsluiter van de dag.

Geconcludeerd, Buiten Westen was een goed georganiseerd festival met perfect publiek.

Buiten Westen, Tot volgend jaar!

Door Piet Smit, op zaterdag 16 juli 2016