Oranjebloesem Festival 2016

Oranjebloesem Festival 2016

Aan alle mensen die de dag voor Koningsdag kaartjes voor 11 euro aanboden op Ticketswap: jammer en helaas. De organisatie had gelijk, het viel heus allemaal wel mee met die regen. Op een enkel buitje na, hebben we zowaar in de zon gedanst! Op een strand! Een geslaagde dag.

Allereerst de locatie, namelijk Blijburg. Het ligt in Amsterdam, zeggen ze. Alleen 40 Minuten fietsen (hallo?!) zegt best wel wat anders. De organisatie had dit voorzien en regelde vanaf Centraal Station pendelbussen. Easy does it, pendelbus it is. Het maakt niet uit dat het festival wat verder weg is uit de stad. Je waant je met de wind in je gezicht, het zand onder je en het uitzicht op Vuurtoreneiland en Durgerdam op een plek ergens ver daarbuiten. Plak daar een line-up aan vast waar je u tegen zegt. En boom. De barre tocht is vergeten en het feest kan beginnen.

Oranjebloesem Festival 2016

Er waren orginele stages, dromerige aankleding en prima food voorzieningen. Dat het zo ruim was opgezet, maakte dat het nergens echt druk voelde. En die line up op de kartonnen tenten; meesterlijke zet en het was slechts een matter of time voordat de eerste opengebroken waren en mensen erin zaten te chillen.

Er liepen, zoals op veel van dit soort feestjes, mooie vrouwen rond en we spotten zelfs een enkel paar blote benen (zoals een vriendin constateerde; ‘erg dapper’). En ook de mannen bleken van het prettige soort waardoor er een ontspannen mix ontstond van allerlei leeftijden. Er werd gedanst, gelachen, geflirt en gedronken. Dat de muziek bij een aantal stages kort uitviel, had geen impact op de sfeer – het was een feest.

Oranjebloesem Festival 2016

Was deze dag perfect? Ik ga niet liegen, de rijen waren tijdens het spitsuur bij de kaartjes controle niet mis. En we hebben langer gezocht dan ik wil toegeven naar hoe de stages heetten. En het was koud!

Ondanks deze puntjes, is het een compliment voor de organisatie dat ze een groot festival weten te organiseren dat zo kleinschalig aanvoelt. We hoorden opvallend veel Engels en spraken groepen uit Rotterdam en Tilburg; het is duidelijk dat dit festival niet alleen meer Amsterdam-crowd aantrekt maar publiek uit alle omstreken. Oranjebloesem, jullie zijn uitgegroeid tot een gevestigde naam en terecht. Bij dit festival is het een gegarandeerd geslaagde Koningsdag.

Door Lokke van der Wal, op woensdag 27 april 2016